Wybieramy deskę do krojenia – jaka będzie najlepsza?

Wybór desek do krojenia jest bardzo duży, także każdy może znaleźć coś dla siebie. Ważne jest to, żeby deska miała odpowiedni rozmiar oraz pasowała do innych akcesoriów w kuchni.

Deska drewniana, szklana a może plastikowa?

Obecnie można wybierać spośród desek wykonanych z różnych materiałów. Do najpopularniejszych desek należą między innymi modele drewniane oraz plastikowe. Drewniane nie tępią noży, jednak szybko chłoną wilgoć, dlatego trzeba je odpowiednio suszyć. Plastikowe są tanie, łatwe do utrzymania w czystości, niestety bardzo szybko się niszczą, dlatego co kilka miesięcy trzeba je wymieniać.

Jeżeli chodzi o deski szklane, to na pewno przypadną one do gustu osobom, które obawiają się bakterii. Szkło jest materiałem bardzo higienicznym, na jego powierzchni nie osadzają się bakterie. Poza tym dość łatwo można utrzymać je w czystości, można myć je w zmywarkach, to też ma znaczenie. Szkło niestety dość łatwo można stłuc, może też ulec wyszczerbieniu, także trzeba zachować ostrożność podczas przyrządzania na niej posiłków.

Na co zwrócić uwagę wybierając deskę do krojenia?

Deska do krojenia musi być przede wszystkim praktyczna i odporna na namnażanie się bakterii, to jest kluczowa kwestia. To, jaką wybierzemy w dużej mierze będzie zależeć od naszych przyzwyczajeń oraz potrzeb. Pamiętajmy, aby odpowiednio pielęgnować deski, dokładnie je suszyć, dzięki temu zachowają ładny wygląd i będą nam długo służyć. Oczywiście od czasu do czasu warto wymieć deskę na nową, tak będzie po porostu higienicznie.