Zdrowe smażenie

Potrawy z patelni mogą być zdrowe! Przez lata uważało się, że smażone potrawy są najtłustsze i pełne szkodliwych dla zdrowia substancji, a zatem nie polecało się ich jako najzdrowszych. Tymczasem potrawy usmażone mogą być nie tylko smaczne ale również korzystne dla naszych organizmów.

Dobór patelni

Przede wszystkim zadecyduj, jaka patelnia kuchenna będzie najlepsza. Czy może wolisz powszechną patelnię ceramiczną, czy tą teflonową? Najważniejsze, by upewnić się, że zostały wykonane z dobrych materiałów i pokryte odpowiednią powłoką. Za ceną najczęściej idzie jakość, dlatego najlepiej kierować się produktami znanych marek.

Ważny sposób

Nie tylko na czym smażysz jest ważne. Istotne jest także w jaki sposób. Najlepszą radą jest używanie małej ilości tłuszczu, lub, jak w przypadku patelni nieprzywierających, nie używanie go wcale. Jeżeli już decydujemy się na użycie tłuszczu, starajmy się, by był on wysokiej jakości, najlepiej oliwa z oliwek. Trzeba też pilnować, by produkty nie wysmażyły się za bardzo, a jedynie dobrze wysmażyły.

Dlaczego warto?

Smażone produkty uwalniają niejednokrotnie ukryte substancje odżywcze, które dopiero w procesie smażenia stają się dostępne. A przede wszystkim – walory smakowe! Czyż nie można jeść smacznie i zdrowo?