Opublikowano

Trwały i funkcjonalny stół kuchenny

Wybór idealnego stołu do kuchni nie jest sprawą prostą. Może on bowiem mieć różnorodny kształt oraz być wykonany z przeróżnych materiałów. W związku z tym, często pojawia się pytanie: jak wybrać stół kuchenny idealny do danego wnętrza?  

Stół kuchenny

Stół kuchenny to mebel, który spełnia ważną rolę. Umożliwia on bowiem wspólne spożywanie posiłków przez wszystkich domowników. Dlatego tak ważne jest to, aby stół kuchenny był dostarczenie duży, a jednocześnie nie przytłaczał danego pomieszczenia. Na rynku dostępne są stoły o różnorodnym kształcie, w tym: owalne, kwadratowe i prostokątne.

Stoły owalne, kwadratowe i prostokątne

Z uwagi na kształt zdecydowanie najbardziej funkcjonalne są stoły kuchenne wyposażone w kwadratowy lub prostokątny blat, który można ustawić przy ścianie. Z tego powodu nadają się one nawet do dość małych wnętrz. W tym przypadku doskonałym rozwiązaniem jest zakup stołu z rozsuwanym blatem. Na co dzień taki mebel nie zajmuje dużo miejsca, natomiast w razie potrzeby powierzchnia jego blatu może być szybko powiększona. Stoły owalne są zdecydowanie większe i zajmują dużą przestrzeń. Ich niekwestionowaną zaletą jest niezwykła prezencja oraz łatwy dostęp do potraw z każdego zajmowanego przy stole miejsca. Ponadto, owalny stół sprzyja wygodnym rozmowom wszystkich zgromadzonych przy nim osób. Z uwagi na brak kantów jest on również rozwiązaniem bardziej bezpiecznym, niż stoły kwadratowe i prostokątne.      

Cechy dobrego stołu

Podczas zakupu stołu do kuchni poza wyborem jego kształtu warto również zwrócić uwagę na inne cechy, które warunkują wygodne użytkowanie, w tym: wysokość stołu, wymiary blatu, zastosowany materiał oraz trwałość stołu.     

Wysokość stołu

Standardowa i bardzo wygodna dla użytkowników wysokość stołu mieści się w granicach od 70 do 75 centymetrów. Umożliwia ona swobodne zajęcie miejsca oraz spożywanie posiłków. W przypadku optymalnie dobranej wysokości stołu powinna być możliwość swobodnego oparcia łokci na jego blacie.   

Wymiary blatu

Aby wszyscy domownicy mogli swobodnie siedzieć i spożywać posiłki przy kuchennym stole, każdy z nich powinien dysponować powierzchnią o wymiarach co najmniej 60 x 40 centymetrów.    

Rodzaj materiału

Blat stołu kuchennego powinien być odporny na zabrudzenia, zarysowania oraz wilgoć. Ponadto, powinien on mieć możliwość skutecznego usuwania zanieczyszczeń. Blaty mogą być wykonane z kamienia, drewna, laminatu, płytek ceramicznych lub hartowanego szkła. Stoły kamienne są bardzo ciężkie, drogie lecz bardzo odporne na zabrudzenia czy uszkodzenie. Stoły drewniane nadają wnętrzu ciepło lecz są podatne na uszkodzenia. Na szczęście można je skutecznie odnawiać. Stoły wykonane z laminatu i płytek ceramicznych są dość odporne na plamy i wysoką temperaturę, natomiast w tym drugim przypadku należy liczyć się z możliwością łatwego uszkodzenia stołu na skutek uderzenia twardym przedmiotem. Stoły ze szkła hartowanego są drogie lecz bardzo wytrzymałe.  

Trwałość stołu kuchennego

Na trwałość stołu kuchennego wpływa kilka czynników. Jest to przede wszystkim rodzaj materiału, z którego został on wykonany. Ponadto, ważne jest solidne połączenie blatu z nogami oraz szerokie rozstawienie nóg stołu, które zapewnia jego dużą stabilność.