Wysokiej jakości noże są niezastąpione w każdej kuchni. Umożliwiają szybkie pokrojenie warzyw, filetowanie czy nawet drylowanie. Praca staje się więc sprawna i komfortowa zarazem. W kuchni warto mieć nie tylko te tradycyjne modele, ale również inne.
Noże do pomidorów
Mają zwykle około 12 cm długości, ząbkowane ostrze i zaokrąglony czubek. W drugiej wersji mają ostry rozszczepiony czubek idealny do nakładania plastrów. Można nimi kroić również inne warzywa ze śliską skórką. Dzięki ząbkom nie zsuwa się on z powierzchni oraz jej nie gniecie. Profilowana rękojeść uniemożliwia przypadkowe skaleczenie się.
Noże do serów
Narzędzia są róże w zależności czy są to sery miękkie, półtwarde czy może twarde. Do serów miękkich i pleśniowych odpowiednie są noże z ząbkowanym ostrzem oraz dziurkami w klindze, dzięki którym plasterki nie przywierają do siebie. Widelczykowe rozwidlenie na czubku służy do podawania ukrojonych kawałków. Do serów żółtych doskonale sprawdza się łopatka pozwalająca na szybkie krojenie plasterków. Z kolei noże do serów twardych przypominają niewielkie tasaki z krótka klingą.
Noże do sushi
Do tego celu najlepiej postawić na nóż długi i cienki. Sprawdzi się doskonale podczas filetowania ryby i krojenia cienkich plasterków warzyw.