Opublikowano

Jak rękaw cukierniczy może zmienić domową kuchnię we francuską cukiernię?

Profesjonalni, ale także aspirujący cukiernicy, z wypiekami, zarówno w foremkach, jak i na na twarzach obserwują zmieniające się rokrocznie deserowe trendy. Wszakże dawniej wszystkie kawiarnie obowiązkowo musiały serwować pucharki pełne lodów, owoców i bitej śmietany, dziś natomiast oczekujemy czegoś zgoła innego, jak np. minimalistyczne monoporcje.

Najmodniejsze desery w domowym zaciszu

By we własnej kuchni przygotować topowe ostatnimi czasy makaroniki, desery musowe, czy nowoczesne, tynkowane torty przydadzą się akcesoria kuchenne, takie jak blaszki, szpatuły i worek dekoracyjny z zestawem tylek. Dobry rękaw cukierniczy, pozwoli zarówno na stworzenie kolorowych lizaków bezowych, jak i na wykonywanie precyzyjnych wzorów na kremie, a nawet na faszerowanie pączków, czy babeczek. Dzięki niemu, choć wyglądają na skomplikowane, nowoczesne wypieki nie wymagają w zasadzie niczego poza odrobiną wyobraźni, precyzji i chęci.

Zatem jak wybrać rękaw cukierniczy?

Przede wszystkim warto zastanowić się, czy będziemy używać worka jedynie celem dozowania lekkich kremów. W takim przypadku nie trzeba inwestować w solidny, płócienny rękaw. Do przygotowania makaroników, czy lizaków bezowych wystarczy wersja jednorazowa z papieru bądź folii, w której bez problemu zamontujemy odpowiednią tylkę. Jeśli natomiast zależy nam na większej uniwersalności i rękaw chcemy stosować także do faszerowania wypieków, a nawet celem dekorowania efektownych, wytrawnych przekąsek, znacznie lepszym wyborem będzie wersja wielokrotnego użytku. Do bardziej zbitych mas, jak na przykład ta na ptysie, idealnie sprawdzają się rękawy silikonowe, które nie mają szwów, więc są niezwykle wytrzymałe, a przy tym łatwo dbać o ich czystość. 

Topowe desery, jak makaroniki, kolorowe lizaki bezowe, czy eklery z powodzeniem wyczarujemy we własnym piekarniku z użyciem tak prostego akcesorium, jak rękaw cukierniczy. Dzięki odpowiedniemu workowi i tylkom można swoją prywatną kuchnię zmienić w najlepszą  francuską cukiernie i raczyć się oryginalnymi wypiekami co dnia.