Wiele osób obecnie używa w kuchni przede wszystkim noży wykonanych ze stali nierdzewnej, jednak z dnia na dzień coraz większą popularnością zaczynają cieszyć się noże ceramiczne. Z tego właśnie względu warto poznać ich zalety oraz wady.
Zalety
Ceramiczny nóż jest przede wszystkim lżejszy od noży stalowych, dzięki czemu dużo łatwiej się nimi pracuje. Materiał, z którego wykonane są takie noże, jest twardy, przez co niełatwo jest je stępić, dlatego też nie jest konieczne ich ciągłe ostrzenie. Oprócz tego są bardzo łatwe w czyszczeniu a co najważniejsze, nie poddają się działaniu takich substancji jak przykładowo sól czy kwas.
Wady
Noże ceramiczne nie nadają się do krojenia twardych produktów spożywczych, a oprócz tego należy je przechowywać w odpowiedni sposób. Oprócz tego należy zachować ostrożność podczas użytkowania, ponieważ bardzo łatwo ulegają złamaniu. Dobrej jakości noże ceramiczne są ponadto dosyć drogie, dlatego też nie każdy może sobie pozwolić na ich zakup. W wielu sklepach sprzedawane są takie noże w dosyć przystępnych cenach, jednak należy mieć świadomość tego, iż producenci bardzo często oferują zwykłe podróbki, które tak naprawdę niczym nie przypominają oryginalnych noży ceramicznych.