Opublikowano

Czy warto kupić patelnię ceramiczną?

Popularne do niedawna patelnie teflonowe zastępują coraz częściej ceramiczne. Według wielu są one o wiele bardziej ekologiczne, a smażenie na nich jest zdrowsze.

Patelnia ceramiczna – krótka charakterystyka

Powłoka, która pokryte są tego rodzaju patelnia powstaje z minerałów oraz gliny wypalanych w wysokiej temperaturze. Jest niezwykle trwała i odporna oraz gładka, co uniemożliwia przywieranie do niej potraw. Jest także odporna na znaczne wahania temperatury (od-20 do 400 stopni Celsjusza). Do jej zniszczenia może jedynie dojść w przypadku zalania gorącej patelni zimną wodą.

Zalety patelni ceramicznych

Są nie tylko bardziej ekologiczne dla środowiska, ale równomiernie się nagrzewają. Ponadto długo utrzymują temperaturę więc przygotowana potrawa nie ostygnie zbyt szybko. Pozwala to także na mniejsze zużycie energii, gdyż nie trzeba jedzenia trzymać cały czas na ogniu. Powłoka ceramiczna w żaden sposób nie oddziaływuje na smak przygotowywanego jedzenia oraz nie wschodzi w żadne reakcje natury chemicznej (zdarza się to natomiast np. w przypadku patelni żelaznych). Patelnie tego typu można z powodzeniem stosować do smażenia na kuchenkach gazowych oraz na płytach ceramicznych i elektrycznych.