Alternatywą dla klasycznego talerza na zupę jest bulionówka. Kojarzy się z elegancją, ale także minimalizmem i wygodą. Można w niej zmieścić małą porcję dania, dzięki czemu wciąż pozostawia miejsce na kolejne posiłki. Zwykle wykonywane są ze szkła lub białej ceramiki, czasem w formie ozdobnej. Są lekkie, poręczne i wygodne.
Bulionówka jako uzupełnienie zastawy obiadowej
Bulionówka to eleganckie dodatek do zastawy świątecznej. Jej niewielkie rozmiary sprawiają, że oszczędza miejsce podczas przechowywania, jak i serwowania posiłku. Bulionówki są mniejsze niż głębokie talerze do zupy. Niemniej, są bardzo wygodne. Znajdują zastosowanie przede wszystkim w restauracjach i pozostałych lokalach gastronomicznych organizujących imprezy okolicznościowe i przyjęcia. Mogą być również wyposażeniem domowej zastawy stołowej.
Jaki jest odpowiedni rozmiar bulionówki?
Bulionówki przeznaczone są przede wszystkim do podawania pierwszego dnia, czyli zupy. Ich wielkość powoduje, że zupa podkręca apetyt. W ten sposób każdy z biesiadników zyskuje miejsce w żołądku na następne dania świąteczne czy weselne. Bulionówki dostępne są w kilku wariantach:
- ze spodkami,
- szklane,
- ceramiczne,
- białe.
Wyposażone w uchu lub uchwyt pozwalają na spożywanie posiłku bez łyżki, dlatego świetnie sprawdzają się podczas przyjęć. Dzięki jej użyciu można zyskać sporo miejsca na stole, a także czasu podczas zmiany zastawy czy zmywania. Warto podkreślić, że podawanie zupy w naczyniu jest eleganckie i efektowne, a jej minimalistyczny model, zwykle z transparentnego szkła, pozwala na właściwe wyeksponowanie zawartości naczynia.