Opublikowano

Do czego służy termometr gastronomiczny?

termometr gaastronomiczny biały

Jak każdy kucharz robiący wypieki doskonale wie, w kuchni musi się znaleźć ogromna liczba akcesoriów różnego rodzaju. Są one pomocne w najróżniejszych czynnościach jak wałkowanie ciasta, ubijanie śmietany czy też nawet dekorowanie ciasta kremem lub lukrem. Jednym z takich właśnie obowiązkowych gadżetów jest termometr cukierniczy.

Czym są termometry gastronomiczne?

Termometr gastronomiczny to dość specyficzne urządzenie, które ma ściśle określone funkcje. Jego zadaniem jest bowiem pomiar temperatury jedzenia. Oczywiście na rynku spotkać się można z różnymi rozwiązaniami w tym zakresie. Dostępne są np. specjalne termometry, które ułatwiają kontrolowanie temperatury pieczonego mięsa. Szczególnie jednak interesującym termometrem jest ten cukierniczy.

termometry gastronomiczne

Dlaczego termometr cukierniczy jest przydatny?

Czym cechuje się cukierniczy termometr? Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że jest on stosunkowo długi i posiada dodatkowy uchwyt do zawieszenia go. Taka budowa nie jest dziełem przypadku, ponieważ uchwyt pozwala zaczepić urządzenie np. o rant garnka lub miski, a duży rozmiar sprawia, że czujnik może sięgnąć do dna naczynia.
W jakim celu stosuje się takie termometry? Przygotowywane podczas pieczenia ciasta składniki często muszą być gotowane w określonej temperaturze. Przykładowo przypalenie roztapianej czekolady może ją całkowicie zniszczyć. Oczywiście taki termometr może być wykorzystywany także w innych sytuacjach np. podczas rozgrzewania oleju do smażenia pączków lub faworków, a także do rozpuszczania cukru.