Opublikowano

Czy warto kupić kuchenkę mikrofalową?

Kuchenka mikrofalowa jest obecnie równie popularnym urządzeniem w kuchni co lodówka czy też piekarnik. Mimo jednak tak dużej jej popularności nadal dużo osób zastanawia się nad tym, czy aby na pewno warto ją mieć w domu? Jakie są wady i zalety kuchenki mikrofalowej?

Zalety mikrofalówki

Każdy posiadacz mikrofalówki jest w stanie bardzo szybko wymienić wszystkie jej zalety. Jak jednak prezentują się one w szczegółach? Kuchenka mikrofalowa pozwala przede wszystkim bardzo szybko i w bardzo wygodny sposób podgrzać właściwie dowolną potrawę. Wystarczy tylko umieścić ją w środku, włączyć jednym przyciskiem urządzenie, a już po nawet minucie posiłek będzie ciepły. Co więcej, mikrofalówki są wielofunkcyjne. To znaczny, że nie posiadają jedynie możliwości podgrzewania potrawy, lecz mogą ją także grillować, rozmrażać, czy też nawet gotować na parze. A wszystko to w dość niewielkiej, ładnie wykonanej obudowie, którą można postawić właściwie w dowolnym miejscu w kuchni. Nie można również zapominać o cenie. Gdy chce się kupić piekarnik, trzeba przygotowywać się na wydatek grubo powyżej tysiąca złotych. Jeśli jednak chodzi o mikrofalówkę, to proste modele można kupić za nawet kilkaset złotych, a te najbardziej zaawansowane rzadko kiedy zbliżają się do kwoty tysiąca złotych.

Wady mikrofalówki

Jak się jednak łatwo domyślić, kuchenki mikrofalowe (https://www.sferis.pl/kuchenki-mikrofalowe-3319) posiadają również kilka wad, o których trzeba głośno powiedzieć. Przede wszystkim nie nadają się do podgrzewania wszystkich potraw. Wiele jest takich, które albo się nie podgrzeją zupełnie, albo też grozić to będzie ich uszkodzeniem i długim sprzątaniem. Przykładowo bardzo nie poleca się gotowania w mikrofalówce jajka. Nie można także zapominać, że dla niedoświadczonych osób kuchenka mikrofalowa może być niebezpieczna. Pod żadnym pozorem nie można do niej wkładać niczego metalowego. Nie chodzi tylko o sztućce, lecz również powszechnie przecież używaną folię aluminiową. Gdy umieści się ją w kuchence, bardzo łatwo można spowodować nie tylko uszkodzenie urządzenia, lecz również wybuch pożaru.