Pieczywo to stały punkt w menu bardzo wielu rodzin, bo w końcu czy jest coś smaczniejszego niż chrupiące świeże bułeczki z masłem? Dla wielu osób to kwintesencja śniadania. Nie wyobrażają sobie poranka bez kanapek, pachnącej bagietki lub innych wypieków. Jak przechowywać pieczywo, aby na dłużej zachowało świeżość? Poniżej garść pomysłów.
na zdjęciu: chlebak z ostry-sklep.pl
Jak przechowywać pieczywo?
Jest kilka pomysłów na to, w jaki sposób przechowywać pieczywo, aby zachowało świeżość, miękkość i cudowny zapach. Po pierwsze chlebak kuchenny, który jest wciąż najpopularniejszym miejscem do chowania chleba i bułek oraz ochrony przed wysychaniem. Poza dostępnymi chlebakami drewnianymi czy plastikowymi, od kilku lat wzięciem cieszą się chlebaki ceramiczne, z przykrywką, która jest zarazem deską do krojenia. To bardzo funkcjonalne oraz estetyczne rozwiązanie.Taki chlebak może stać na kuchennym blacie, stanowiąc dekorację kuchni. Pieczywo można też przechowywać w lnianym woreczku, który jest przewiewny i chroni przed pleśnią i innymi szkodliwymi czynnikami, jednocześnie utrzymując prawidłowy poziom wilgotności. Pieczywo można też przechowywać w koszykach wiklinowych, jednak trzeba je zabezpieczyć ściereczką lub trzymać w papierowych workach. Każde z tych rozwiązań dobrze się sprawdza, jest funkcjonalne i wygodne.