Urządzenia kuchenne, nawet te o wysokiej odporności na wilgoć, należy chronić przed szkodliwym działaniem kropel wody. Wszystkie naczynia, szklanki i kieliszki, które przeszły przez zlew, należy przed włożeniem do szafki wytrzeć ręcznikiem lub wysuszyć w inny sposób.
Niezbędnym atrybutem mebli w kuchni jest suszarka do naczyń. Urządzenie to nie tylko gwarantuje skuteczne suszenie umytych naczyń, ale jest również praktyczne do ich przechowywania. Suszarka do talerzy i innych przyborów kuchennych jest wykonana najczęściej z metalu lub tworzywa sztucznego.
Chromowana suszarka do naczyń
Cechą charakterystyczną materiału jest obecność powłoki ochronnej (chromu lub emalii). Chroni on metalową powierzchnię suszarki do naczń przed szkodliwym działaniem wilgoci i korozją. Wysokiej jakości powłoka nie łuszczy się i może mieć różne odcienie.
Suszarka ze stali nierdzewnej
Materiał ten jest odporny na korozję i zachowuje swoje walory estetyczne przez wiele dziesięcioleci. Suszarki są wykonane z drutu ze stali nierdzewnej, który został starannie wypolerowany na wysoki połysk. W porównaniu z produktami stalowymi, suszarnie ze stali nierdzewnej są znacznie droższe. Jednak wysoka cena tych urządzeń zwraca się w 100% dzięki ich dłuższej żywotności.
Który materiał wykonania suszarki wybrać?
W przeciwieństwie do wyrobów z tworzyw sztucznych, suszarki metalowe są odporne na uszkodzenia mechaniczne, odkształcenia, praktyczne i mają dużą ładowność. Z tego powodu należy zdecydowanie odrzucić suszarki do tworzyw sztucznych, mimo że są one dostępne w niezliczonych kształtach i kolorach. Ociekacz metalowy jest najbardziej praktycznym i trwałym rozwiązaniem. Z kolei tworzywa sztuczne lepiej nadają się do suszenia tacek.