Opublikowano

Jak wybrać płytę grzewczą?

Jak każdy doskonale wie, do ugotowania choćby nawet najprostszej potrawy, niezbędne jest ciepło. Oczywiście w nowoczesnych mieszkaniach nie można używać ognia, dlatego też konieczne jest kupienie odpowiedniej płyty grzewczej, która umożliwi podgrzanie danej potrawy i jej w ten sposób przygotowanie. Jak jednak poprawnie wybrać dobrą płytę grzewczą?

Rodzaje płyt grzewczych

Wielu osobom, które pierwszy raz kupują wyposażenie do swojej kuchni, może się wydawać, że płyty grzewcze na rynku występują tylko w jednej postaci. Jest to spory błąd, ponieważ bez większego trudu można kupić aż trzy, zupełnie od siebie odmienne modele. Różnią się one nie tylko sposobem generowania ciepła, lecz również wieloma wynikającymi z tego cechami. Tymi najpopularniejszymi płytami grzewczymi są płyty indukcyjne, płyty gazowe oraz elektryczne. Czym się konkretnie one cechują?

Czym się charakteryzują poszczególne płyty grzewcze?

Zdecydowanie najmniej popularnym modelem płyty grzewczej jest ta, która wykorzystuje do swojego działania gaz ziemny. Mała popularność tego rozwiązania wynika przede wszystkim z powodu powszechnego braku instalacji gazowej w nowoczesnych budynkach, co uniemożliwia wygodne wykorzystywanie takiej wersji.

Brak gazu powoduje, że zdecydowana większość użytkowników sięga po płyty grzewcze elektryczne, które występować mogą w wersji tradycyjnej, lub też indukcyjnej. Na czym to polega? Najprostsza jest oczywiście wersja tradycyjna, która po prostu przy pomocy energii elektrycznej rozgrzewa dane pola grzewcze, przekazując energię cieplną na garnek lub też inne postawione na nim naczynie. Znacznie bardziej zaawansowanym modelem jest płyta indukcyjna. Nie generuje ona bezpośredniego ciepła, lecz przekazuje go przez zjawisko indukcji. Powoduje to, że taki model jest znacznie bezpieczniejszy i nie ma żadnego ryzyka np. pożaru podczas jego używania. Z drugiej jednak strony, do działania wersja indukcyjna potrzebuje specjalnych naczyń, ponieważ te zwykłe, powszechnie używane, po prostu nie będą na takiej płycie działały. Znacznie podnosi to koszta całej płyty, ponieważ niezbędne do nie niej naczynia nie należą do zbyt tanich.