Opublikowano

Garnki do gotowania

Garnki przeznaczone do gotowania na coraz częściej stosowanej płycie indukcyjnej, mogą być wykonane z różnych materiałów. Wbrew pozorom można sięgnąć w tym celu nie tylko po specjalistyczne naczynia ze stali nierdzewnej, ale również po akcesoria wykonane z emalii, ceramiki czy też szkła. Na rynku istnieje wiele marek, które produkują garnki przeznaczone do gotowania na nowoczesnych pytach niemal z każdego rodzaju surowca.

Garnki ceramiczne i emaliowane

Produkty ceramiczne cieszą się szczególnym uznaniem miłośników zdrowej kuchni, ponieważ nie wydzielają szkodliwych substancji podczas używania, podobnie jak garnki emaliowane. Oba typy cechuje też ciekawy design, który idealnie nada się do kuchni urządzonej w stylu rustykalnym, jak i nowoczesnym. Smak przygotowywanych w nich potraw jest zazwyczaj delikatny i naturalny.

Garnki ze stali nierdzewnej

Ten typ garnków charakteryzuje się wysoką trwałością oraz wytrzymałością na wszelkie uszkodzenia. Sięgając po garnki stalowe, można założyć, że posłużą na długie lata ze względu na stabilność ich wykonania. Niektóre modele są ponadto wyposażone w specjalne systemy, które mają zadbać o oszczędność energii podczas gotowania. Wybór odpowiedniego rodzaju garnków zależy wyłącznie od osobistych preferencji użytkownika.