W czym przechowywać pieczywo

Pieczywo to stały punkt w menu bardzo wielu rodzin, bo w końcu czy jest coś smaczniejszego niż chrupiące świeże bułeczki z masłem? Dla wielu osób to kwintesencja śniadania. Nie wyobrażają sobie poranka bez kanapek,  pachnącej bagietki lub innych wypieków. Jak przechowywać pieczywo, aby na dłużej zachowało świeżość? Poniżej garść pomysłów.

chlebak

na zdjęciu: chlebak z ostry-sklep.pl

Jak przechowywać pieczywo?

Jest kilka pomysłów na to, w jaki sposób przechowywać pieczywo, aby zachowało świeżość, miękkość i cudowny zapach. Po pierwsze chlebak kuchenny, który jest wciąż najpopularniejszym miejscem do chowania chleba i bułek oraz ochrony przed wysychaniem. Poza dostępnymi chlebakami drewnianymi czy plastikowymi, od kilku lat wzięciem cieszą się chlebaki ceramiczne, z przykrywką, która jest zarazem deską do krojenia. To bardzo funkcjonalne oraz estetyczne rozwiązanie.Taki chlebak może stać na kuchennym blacie, stanowiąc dekorację kuchni. Pieczywo można też przechowywać w lnianym woreczku, który jest przewiewny i chroni przed pleśnią i innymi szkodliwymi czynnikami, jednocześnie utrzymując prawidłowy poziom wilgotności. Pieczywo można też przechowywać w koszykach wiklinowych, jednak trzeba je zabezpieczyć ściereczką lub trzymać w papierowych workach. Każde z tych rozwiązań dobrze się sprawdza, jest funkcjonalne i wygodne.