Jakie są rodzaje barwników?

We współczesnym cukiernictwie, dużą rolę przywiązuje się również do wyglądu potrawy, nie tylko do jej smaku. Dekorowanie wyrobów spożywczych jest coraz bardziej popularne, a najczęściej spotykane jest w cukiernictwie.

Chyba żaden piekarz ciast i tortów nie wyobraża sobie swojej kuchni bez odpowiednich pigmentów spożywczych. Barwniki spożywcze, bo o nich mowa, mogą występować pod różnorodną postacią.

Najczęściej wykorzystywane są barwniki syntetyczne. Stanowią one chemiczne preparaty dostępne pod postacią płynu, proszku lub żelu. Posiadają one bardzo mocne właściwości barwiące. Najbardziej intensywne kolory można uzyskać stosując preparaty występujące pod postacią proszku. Zdecydowanie, najmniej intensywne barwy uzyskamy z barwników w płynie. Te, są jednak najtańsze, dlatego, piekarze amatorzy często wybierają właśnie te.

Oczywiście, występują jeszcze naturalne barwniki spożywcze. Mają jednak one o wiele bardziej słabe możliwości barwienia i nigdy nie stworzą tak intensywnego efektu, jak barwniki syntetyczne spożywcze. Wśród naturalnych barwników spożywczych można wyróżnić syropy, soki, przeciery.

Przy pomocy barwników naturalnych najłatwiej jest uzyskać kolor fioletowy przy pomocy soku z jagód, czerwony/różowy za sprawą soku z buraka, malin, truskawek, granatu i brązowy przy pomocy kakao. Oczywiście, istnieje jeszcze mnóstwo innych wariantów.