Akcesoria kuchenne – jaki materiał jest najlepszy?

W kuchniach wykorzystuje się wiele przyborów kuchennych. W tej chwili wybór na rynku jest bardzo szeroki, a oferta każdego większego portalu i sklepu oferującego te produkty (jak choćby akcesoria kuchenne w ostrym-sklepie) – bardzo bogata. Produkowane są one z wielu różnych rodzajów materiałów. Jakie są najlepsze i w które warto zainwestować?

Drewno

Akcesoria kuchenne z drewna wykorzystywane są od wieków. Również i dziś cieszą się dużą popularnością, są szczególnie polecane do patelni teflonowych, gdyż nie niszczą ich powierzchni. Mają jednak także i swoje wady. Nie wolno ich zbyt długo moczyć w wodzie, gdyż pod wpływem wilgoci łatwo rozmnażają się na nich bakterie. Poza tym pochłaniają brzydkie zapachy i przesiąkają tłuszczem. Najlepsze są te dębowe i bukowe, ale coraz rzadziej spotkać je można w sklepach.

Metal

Metalowe przybory cieszą się dużą popularnością ze względu na swój estetyczny wygląd, ale nie tylko. Są trwałe (zwłaszcza te ze stali nierdzewnej) i nie pochłaniają zapachów. Ponadto są bezpieczne dla zdrowia. Alergicy powinni uważać jednak na przedmioty stalowe, gdyż czasem zawierają domieszkę alergizującego niklu.  

Plastik

Akcesoria plastikowe stają się coraz popularniejsze. Są bowiem odporne na wysokie temperatury i łatwe do mycia. Ponadto nie wchłaniają przykrych zapachów i efektownie się prezentują. Jednak trzeba także uważać, gdyż niektóre tańsze elementy mogą zawierać szkodliwy bisfenol A.